Schildertips & adviezen


Van het schilderen van een deur en een kozijn tot het complete schilderwerk van een woning, een bedrijfsgebouw of een woningbouwproject; Tisaco biedt u de expertise en een compleet palet aan mogelijkheden om de klus te klaren. Ons team van vakkundige schilders, kwalitatief hoogwaardige materialen en natuurlijk onze jarenlange ervaring op het gebied van schilderwerken vormen de bouwstenen voor een correcte uitvoering van uw schilderwerk. U kunt ervoor kiezen om het schilderwerk aan onze specialisten over te laten, maar u kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Voor uw gemak hebben wij hieronder enkele tips & trucs beschreven:


Roller of kwast?

Wie goed overweg kan met een kwast zal niet makkelijk overstappen op een roller. Wie gewend is aan een roller gebruikt nooit meer een gewone kwast, want voor elke verf geldt: het gaat vooral sneller en makkelijker met een roller. Indien u een bepaalde kwast-bewerking in de afwerklaag wilt laten zien, bijvoorbeeld een veegstructuur bij super matte kalkverf, neem dan een goede kwast. Gebruik voor dekkende en transparante lakken, beitsen en acrylverf kortharige mohair rollers, die in talloze breedtes, tot voor de smalste randjes, te koop zijn.
 • Gebruik bij een roller altijd een verf bak en een verdeelrooster.
 • Roller tot ongeveer een halve diameter indopen, op het rooster de verf over de roller verdelen.
 • Op deurposten en raamkozijnen de verf in de lengte richting verdelen.
 • Op grote vlakken de verf eerst horizontaal opzetten en daarna met verticale, overlappende bewegingen verdelen.
 • Maak vóór het openen van een bus verf eerst de rand goed schoon met een doek (of flink blazen) zodat stof en vuil niet in de verf kunnen komen.

 
Een goed begin is het halve werk...

 • Bij het schilderen van ramen plakt u het glas af met speciaal afplakband. Laat echter ongeveer 1 mm van het glas vrij. Bij het schilderen neemt u deze 1 mm mee, waardoor het houtwerk (de sponning) wordt gevrijwaard van vochtinwerking.
 • Begin bij een glasdeur of raam altijd langs het glas en werk naar buiten, waarbij u eerst de horizontale en dan de verticale delen doet. Schilder bij een paneeldeur eerst de paneelrandjes, daarna de panelen, vervolgens de horizontale en verticale delen. Schilder van een tafel, een stoel of een kastje eerst de poten en andere lastig bereikbare delen.
 • Wrijf nieuwe kwasten voor het eerste gebruik over een schuurpapiertje om losse haren te verwijderen. Gaat u met een viltroller schilderen, omwikkel de nieuwe roller eerst met schilders tape, hiermee verwijdert u de losse pluisjes.
 • Eerst ondergrond reinigen dan pas schuren. Dat is de juiste volgorde, anders schuurt u vet en vuil in de ondergrond.
 • Scherpe kanten van bijvoorbeeld kozijnen kunt u het beste een beetje rond afschuren. De verflaag wordt daardoor minder kwetsbaar op deze plekken. Doet u dit niet, dan zal de verflaag snel beschadigd raken bij stoten.


Schilderen met een kwast.

 • Doop een kwast in tot ongeveer 1/3 van de haarlengte. Strijk de kwast niet af. Door de kwast te draaien, druipt de verf niet.
 • Houd een kwast vast als een pen, maar druk niet te licht; werk de verf met lange soepele streken a.h.w. in het hout.
 • Zet verf ruim op. Op een smal vlak verdelen met een op- en neergaande bewegingen van onder naar boven nastrijken voorkomt kwastaanzetten.
 • Een deur verdeelt u voor het oog in drie delen. Verf met een paar ruwe verticalen streken dik opzetten, dan met horizontale streken verdelen en van onder naar boven verticaal nastrijken. Doe het 2e en 3e deel op dezelfde manier.
 • Wilt u een strakke en gladde zijdeglans afwerklaag, breng dan eerst een laag hoogglanslak aan om daarna af te schilderen met een zijdeglanslak in dezelfde kleur. Hoogglansverf vloeit namelijk heel mooi dicht en hierdoor wordt de zijdeglans eind laag strakker en gladder.


Schilderwerk gereed?

 • Plaats de kwasten in water als u de klus niet in een dag kan verwerken. De volgende dag de kwast goed afslaan en afdrogen met keukenpapier. Een goed alternatief is ook het omwikkelen van de kwast met aluminiumfolie. De volgende dag kunt u direct verder schilderen. Als het schilderen klaar is, zet u de kwast(en) een dag in terpentine. Daarna wassen met groene zeep, goed naspoelen en afdrogen.
 • Afplaktape na het schilderen direct weghalen. Als u het te lang laat zitten, is de tape lastig te verwijderen en schadelijk voor de ondergrond.
 • Als het schilderwerk klaar is en het blik is nog niet leeg, zet het blik dan op de kop weg. Hierdoor ontstaat minder snel velvorming. Vermeld ook op een stuk afplaktape waar de verf voor gebruikt is en plak dit vervolgens op de deksel. Handig als u later iets wil bijwerken.
Meer tips over het gebruik van schildersgereedschap vind u bij Verfgereedschap.